27 października, 2021
Buchciki, drożdżowe bułeczki dyniowe na słodko.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: bułeczki drożdżowe, ciasto drożdżowe, dynia, Halloween, jesień, jesienne ciasta, słodkie ciasta z warzywami
Pyszne, puszyste i lekkie jak chmurka, małe bułeczki. Można je zjeść z masłem lub same, a już zupełnie obłędnie smakują z sosem waniliowym.
Składniki:
- 100 g ugotowanej na parze dyni
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką pomarańczową
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 150 g + 50 g masła
- szczypta soli
Dynię należy pokroić w małe kawałki i ugotować na parze a następnie rozgnieść widelcem na puree i odstawić, aby wystygła.
150 g masła podgrzać lekko, ma być płynne, ale nie gorące.
Mąkę, drożdże, cukry i sól przełożyć do misy robota, dodać puree z dyni, jajka i ciepłe mleko. Wyrabiać hakiem do ciast drożdżowych około 5 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 15 minut. Ciasto powinno być dosyć luźne i łatwo uginać się pod dotykiem rąk.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Rozpuścić 50 g masła. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), każdą obtaczać w maśle i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby ciasto ponownie urosło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok. 30 minut.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem lub polać pomarańczowym lukrem np. z TEGO przepisu.
Smacznego!