HomeMięso i podroby Pieczony schab karkowy.

Pieczony schab karkowy.

Posted in : Mięso i podroby, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Karkówka, którą możemy podawać jako wędlinę albo na ciepło, zaraz po upieczeniu, z sosem jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 listki laurowe

W moździerzu utrzeć pieprz i jałowiec; dodać sól, majeranek, cząber, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i olej. Wymieszać. Karkówkę umyć i osuszyć, w kilkunastu miejscach zrobić nożem głębokie nacięcia. 2 pozostałe ząbki czosnku pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki i wsunąć je w nacięcia w karkówce. Pastą z soli i ziół dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na jeden, a najlepiej na dwa dni.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Karkówkę włożyć do woreczka do pieczenia, dodać listki laurowe. Woreczek zamknąć i w kilku miejscach nakłuć szpilką. Piec około 2 godzin. Po upieczeniu ważne jest aby pozostawić mięso w spokoju, nie kroić i nie otwierać woreczka dopóki karkówka nie ostygnie.

Smacznego!