9 listopada, 2016
Zapiekanka pasterska z czosnkowym puree i świeżym tymiankiem.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: mięso mielone, puree, shepards pie, zapiekanka, ziemniaki
Ta zapiekanka pochodząca z Wielkiej Brytanii to moje comfort food. Mówi się, że jest na nią tyle przepisów ilu Anglików, ale ja lubię ją właśnie taką … Aromatyczne mięso w pomidorowym sosie i kremowe puree z pieczonym czosnkiem i parmezanem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- pół litra bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 80 ml sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu barbecue
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Puree:
- 5 ząbków czosnku, nieobranych
- 5 dużych, mączystych ziemniaków
- 80 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól, biały pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nieobrane ząbki czosnku pieczemy na blaszce około pół godziny. Kiedy trochę przestygną wnętrza ząbków wyciskamy do miseczki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w małej ilości posolonej wody. Kiedy są już bardzo miękkie, odcedzamy, obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, mleko, upieczony czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Odstawiamy.
W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek – 10 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor na brązowy. Dodajemy wszystkie przyprawy i sosy i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut.
Kiedy sos zgęstnieje, przekładamy go do żaroodpornego naczynia i przykrywamy „kołderką” z czosnkowego puree. Obficie posypujemy parmezanem i tymiankiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego !