19 października, 2016
Najsmaczniejsze placki z cukinii.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, lato, placki, placuszki, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, wykorzystanie cukinii
Przygotowanie tych placków nie zabiera wiele czasu ponieważ przepis nie wymaga odciskania soku z utartej cukinii. Placuszki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Można je podać z kwaśną śmietaną, ale bez dodatków też będą pyszne.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 marchewka
- 2 cebule dymki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej (można użyć dowolnej)
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę obieramy, odcinamy końce cukinii. Marchew, cukinię i białe części dymki ścieramy na tarce na grubych oczkach, szczypior drobno siekamy.
Do warzyw dodajemy żółtka, mąkę i pieprz. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy ją z warzywnym ciastem. Odradzam dodawanie soli, ponieważ cukinia puści dużo soku i placki będą wodniste.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Gorące placki możemy posolić do smaku, ale nie jest to konieczne. Smacznego!