HomeRyby i owoce morza Śledzie w śmietanie po polsku.

Śledzie w śmietanie po polsku.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Pyszne śledzie z chrupiącym jabłkiem, jajkiem i ogórkiem.

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 200 g gęstej śmietany 30 lub 36%
  • sól, pieprz i cukier
  • mleko

Śledzie zalewamy mlekiem i moczymy tak długo, aż będą odpowiednio słone. Trzeba zawsze spróbować śledzi przed namoczeniem, gdyż zdarzają się takie, które potrzebują tylko godziny, ale też takie które trzeba moczyć nawet całą noc.

Cebulę, jajka, ogórek i obrane ze skórki jabłko kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku; łączymy ze śledziami. Całość przekładamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki na noc.

Smacznego!