25 lipca, 2021
Pikle z cukinii w curry.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, lato, marynata, przetwory, wykorzystanie cukinii
Te pikle z powodzeniem zastąpić mogą ogórki konserwowe. Pasują do wędlin, pieczonych mięs, kanapek czy pasztetów. Mają słodko-kwaśny smak i aromat curry.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 3 duże cebule
- 2 łyżki soli
- 2,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka gorczycy
Cukinie obieramy i kroimy w poprzek i wzdłuż, tak aby otrzymać paski wielkości ogórków gruntowych. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, łączymy z cukinią, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie płyn odlewamy a warzywa przekładamy do słoików.
Ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy i gorącym wywarem zalewamy cukinię. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego!