Pyszny pasztet do smarowania. Dodatek anchois i kaparów sprawia, że jest dość wykwintny i idealnie nadaje się na świąteczny stół.
Składniki:
250 g kurzej wątróbki (można dodać kurzych serc w proporcji 3:1 )
1 drobno posiekana biała cebula
2 fileciki anchois
2 łyżeczki posiekanych kaparów
50g masła
2 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki białego wina
pieprz, sól do smaku
Serduszka i wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z sercami przez 15 minut na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i krótko podsmażyć wątróbkę aby zbrązowiała. Wlać wino, zaczekać aż wyparuje, zmniejszyć płomień i smażyć wszystko kolejne 20 minut, jeżeli będzie to konieczne można podlać wodą.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać anchois i mieszać aż się rozpuszczą, dodać kapary, masło, sól i pieprz. Wszystko zmiksować blenderem. Pasztet podawać z pieczywem.