HomeMięso i podroby Mini torciki karnawałowe na chlebku z francuskim pate.

Mini torciki karnawałowe na chlebku z francuskim pate.

Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Mamy karnawał, czas zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Kiedy chcemy potańczyć najlepiej sprawdza się tzw. finger food, czyli malutkie przekąski, które można na raz włożyć do buzi i wrócić na parkiet. Moja propozycja to mini torciki przekładane pate z kurczaka i słodką żurawiną.

Składniki (na 4 porcje):

  • ćwierć słoiczka konfitury z żurawiny
  • 200 g oczyszczonych kurzych wątróbek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 łyżki koniaku
  • 6 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Zacznijmy od przygotowania pate – jest to rodzaj pasztetu w formie pasty do smarowania. Smakołyk  popularny np. we Francji lub w Toskanii. Robi się go łatwo – smakuje kusząco…

W rondelku roztapiamy masło, szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy zioła i wątróbkę. Smażymy ok. 10 minut pilnując aby składniki się zbytnio nie zrumieniły. Zdejmujemy z ognia, wlewamy koniak, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy, przekładamy do formy np. keksowej i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Możemy składać torciki. Odkrawamy skórki z chleba tostowego, kromki kroimy na pół. Powstałe trójkąciki smarujemy  na przemian pasztetem i żurawiną. Gotowe. Posypujemy świeżymi listkami tymianku i staramy się nie zjeść przed przyjściem gości.