12 grudnia, 2020
Karp smażony w migdałach.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, Christmas, potrawy wigilijne, smażona ryba, Święta Bożego Narodzenia, Wigilia, zima
Karp nieco inaczej niż tradycyjnie. Panierka z migdałów przyjemnie chrupie i ładnie wygląda. Warto wybrać gotowe, ponacinane filety z karpia, ten sposób sprawiania ryby powoduje, że ości w magiczny sposób znikają.
I mój osobisty apel: NIE KUPUJMY ŻYWYCH KARPI!
Składniki:
- 2 ponacinane filety z karpia
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki płatków z migdałów
- sól, pieprz biały
- masło klarowane
Karpia myjemy, zdejmujemy łuski, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku. Do ryby zdecydowanie lepszy będzie biały pieprz niż ten tradycyjny.
Kawałki karpia obtaczamy najpierw mące (całe) a potem tylko od strony mięsa zanurzamy w jajku i panierujemy płatkami migdałowymi.
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym (najpierw od strony „migdałowej”) na złoty kolor.
Smacznego!