HomeRyby i owoce morza Karp smażony w migdałach.

Karp smażony w migdałach.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Karp nieco inaczej niż tradycyjnie. Panierka z migdałów przyjemnie chrupie i ładnie wygląda. Warto wybrać gotowe, ponacinane filety z karpia, ten sposób sprawiania ryby powoduje, że ości w magiczny sposób znikają.     

 I mój osobisty apel: NIE KUPUJMY ŻYWYCH KARPI!

Składniki: 

  • 2 ponacinane filety z karpia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki płatków z migdałów
  • sól, pieprz biały
  • masło klarowane

Karpia myjemy, zdejmujemy łuski, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku. Do ryby zdecydowanie lepszy będzie biały pieprz niż ten tradycyjny.

Kawałki karpia obtaczamy najpierw mące (całe) a potem tylko od strony mięsa zanurzamy w jajku i panierujemy płatkami migdałowymi.

Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym (najpierw od strony „migdałowej”) na złoty kolor.

Smacznego!