HomeSłodkości Konfitura z jabłek, pomarańczy i karmelu.

Konfitura z jabłek, pomarańczy i karmelu.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

W tym roku na święta Bożego Narodzenia postanowiłam przygotować jadalne prezenty: czekoladowe ciastka z orzechami i aromatyczną konfiturę z jabłek. Do konfitury dodałam plastry pomarańczy i laskę wanilii a jabłka udusiłam w karmelu. Powstało aromatyczne cudeńko do jedzenia łyżeczką prosto ze słoika … ja jednak polecam w połączeniu z serem pleśniowym na chrupiącej bagietce.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 pomarańcze
  • laska wanilii
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna
  • 30 g masła

Pomarańcze porządnie myjemy, kroimy na plastry ok. 0,5 cm szerokości ( ze skórką) i gotujemy w syropie przygotowanym ze 100 g cukru i wody. Wody nalewamy tyle, aby zakryła pomarańcze. Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę, aż pomarańcze zmiękną a syrop częściowo wyparuje i zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na kawałki.

Jabłka obieramy ze skóry, ze wszystkich wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki, nie muszą być regularne. Przekładamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy dobrze z owocami, odstawiamy całość na kilka minut.

Rozgrzewamy szeroki rondel  i wsypujemy cukier. Ogrzewamy tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodajemy masło i laskę wanilii pokrojoną na paseczki ok. 1 cm długości. Wkładamy jabłka i pomarańcze i na wolnym ogniu smażymy jak konfiturę. Jak tylko owoce puszczą cały sok, mieszamy regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok się zredukuje, a karmel całkowicie się rozpuści, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików. Jeżeli jest za mało słodka możemy dodać syropu, w którym gotowały się pomarańcze.

Słoiki i zakrętki – myjemy i wycieramy do sucha lub wstawiamy do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładamy konfiturę, zakręcamy dobrze pokrywką i ustawiamy do góry dnem na kilkanaście minut. Gotowe!