HomeZupy Aromatyczny bulion warzywny – baza do zup.

Aromatyczny bulion warzywny – baza do zup.

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

To przepis na podstawowy wywar z warzyw, który może być bazą waszych zup lub sosów. Zawiera dużo jarzyn i przypraw, jest intensywny i aromatyczny. Można go zamrozić i wykorzystywać w miarę potrzeby.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 4 cebule
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 4 litry wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić suszone przyprawy, gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodać umyte ale nieobrane warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut.

Warzywa zalać wodą, dodać świeże zioła, ząbki czosnku i opaloną nad gazem (na czarno!) nieobraną cebulę. 

Wywar zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 godziny. Bulion nie powinien się gotować tylko lekko „mrugać”.

Gotowy wywar posolić i przecedzić.

Smacznego!