11 grudnia, 2021
Pierniczki dojrzewające.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, jadalne dekoracje, potrawy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, zima
Klasyczne pierniczki, które można udekorować lukrem lub czekoladą. Po upieczeniu robią się twarde i miękną dopiero po kilku dniach, dlatego warto przygotować je wcześniej. Im bliżej świąt tym pierniczki będą smaczniejsze.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciemnego miodu (np. gryczanego, wrzosowego lub kasztanowego)
- 20 g masła
- 70 g brązowego cukru
- 1 jajo
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sodę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Miód razem z przyprawą piernikową podgrzać ale nie zagotować, odstawić aby trochę ostygł.
Wszystkie składniki zmieszać razem i wyrobić ciasto (można mikserem albo ręcznie), po czym przełożyć je do plastikowego woreczka i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Kiedy ciasto się schłodzi, trzeba je rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm, następnie foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec bardzo krótko w temperaturze 220° C. Wystarczy dosłownie 5 minut.
Kiedy wystygną można je udekorować lukrem np. z TEGO przepisu lub polewą czekoladową np. z TEGO.
Pierniczki należy przechowywać w zamkniętym pudełku lub puszce.
Smacznego!