HomeSłodkości Pierniczki dojrzewające.

Pierniczki dojrzewające.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Klasyczne pierniczki, które można udekorować lukrem lub czekoladą. Po upieczeniu robią się twarde i miękną dopiero po kilku dniach, dlatego warto przygotować je wcześniej. Im bliżej świąt tym pierniczki będą smaczniejsze.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciemnego miodu (np. gryczanego, wrzosowego lub kasztanowego)
  • 20 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sodę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Miód razem z przyprawą piernikową podgrzać ale nie zagotować, odstawić aby trochę ostygł.

Wszystkie składniki zmieszać razem i wyrobić ciasto (można mikserem albo ręcznie), po czym przełożyć je do plastikowego woreczka i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, trzeba je rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm, następnie foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec bardzo krótko w temperaturze 220° C. Wystarczy dosłownie 5 minut.

Kiedy wystygną można je udekorować lukrem np. z TEGO przepisu lub polewą czekoladową np. z TEGO.

Pierniczki należy przechowywać w zamkniętym pudełku lub puszce.

Smacznego!