HomeMięso i podroby Zielone pulpeciki w pomidorowym sosie z estragonem.

Zielone pulpeciki w pomidorowym sosie z estragonem.

Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy sos jak z południa Europy i małe pulpeciki, zielone przez dodatek natki i … młodych listków buraka. Danie najlepiej smakuje z grubą pajdą wiejskiego chleba …

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki estragonu (można użyć świeżych ziół)
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 l wody
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na pulpeciki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 100 g startego na drobnych oczkach parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz i zmielona gałka muszkatołowa do smaku
  • 100 g mąki

Przygotowanie sosu zaczynamy od namoczenia prawdziwków w połowie szklanki wody. Wszystkie warzywa muszą być pokrojone jak najdrobniej, aby podczas gotowania rozpadły się i naturalnie zagęściły sos.

Marchewkę, seler i cebulę smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, po chwili dodajemy czosnek i zioła. Po 2 minutach dodajemy wołowinę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odsączone, drobno posiekane grzyby. Dolewamy wodę i dusimy powoli, aż sos zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy sól i pieprz.

W czasie, gdy sos się redukuje zagotowujemy wodę i wrzucamy łodygi i liście botwinki na 5 minut, aż zmiękną. Następnie przelewamy lodowatą wodą i odcedzamy starając się wycisnąć jak najwięcej płynu. Siekamy drobniutko.

Botwinkę i pozostałe składniki na pulpety mieszamy, doprawiamy przyprawami i formujemy w małe kulki, które obtaczamy w mące.

Pulpeciki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut, gdy są gotowe przekładamy je do sosu. Podajemy ze świeżym pieczywem lub z makaronem. Smacznego!


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań