27 kwietnia, 2019
Zielone pulpeciki w pomidorowym sosie z estragonem.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: kuchnia śródziemnomorska, mięso mielone, pulpeciki, pulpety
Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy sos jak z południa Europy i małe pulpeciki, zielone przez dodatek natki i … młodych listków buraka. Danie najlepiej smakuje z grubą pajdą wiejskiego chleba …
Składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki estragonu (można użyć świeżych ziół)
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 50 g suszonych prawdziwków
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
Składniki na pulpeciki:
- 1 pęczek botwinki
- 600 g mielonej wołowiny
- 100 g startego na drobnych oczkach parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz i zmielona gałka muszkatołowa do smaku
- 100 g mąki
Przygotowanie sosu zaczynamy od namoczenia prawdziwków w połowie szklanki wody. Wszystkie warzywa muszą być pokrojone jak najdrobniej, aby podczas gotowania rozpadły się i naturalnie zagęściły sos.
Marchewkę, seler i cebulę smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, po chwili dodajemy czosnek i zioła. Po 2 minutach dodajemy wołowinę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odsączone, drobno posiekane grzyby. Dolewamy wodę i dusimy powoli, aż sos zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy sól i pieprz.
W czasie, gdy sos się redukuje zagotowujemy wodę i wrzucamy łodygi i liście botwinki na 5 minut, aż zmiękną. Następnie przelewamy lodowatą wodą i odcedzamy starając się wycisnąć jak najwięcej płynu. Siekamy drobniutko.
Botwinkę i pozostałe składniki na pulpety mieszamy, doprawiamy przyprawami i formujemy w małe kulki, które obtaczamy w mące.
Pulpeciki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut, gdy są gotowe przekładamy je do sosu. Podajemy ze świeżym pieczywem lub z makaronem. Smacznego!