11 marca, 2015
Wykwintny sernik … chociaż do góry nogami.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta świąteczne, dania na święta, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, sernik, sernik na zimno, sernik pomarańczowy, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wypieki wielkanocne
Jest to ten rodzaj ciasta, o którym myślisz sobie: „Efektowne, ale na pewno trudne do zrobienia, to nie dla mnie … ” A właśnie, że nie! Ten serniczek robi się zaskakująco łatwo, a gdy jest gotowy aromat pomarańczy wypełnia cały dom …
Składniki:
Spód:
- 65 g zmielonych migdałów
- po 1/3 szklanki: cukru pudru, mąki i masła
Masa sernikowa:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 pomarańcze pokrojone w plastry
- 500 g twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej!)
- 2 łyżki likieru cointreau
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 1 1/2 szklanki śmietany 36% (lekko ubitej)
Migdały, mąkę, cukier i miękkie masło miksujemy aż do uzyskania gęstej pasty. Masę rozprowadzamy w natłuszczonej tortownicy (moja miała średnicę 18 cm, ale może być też 21 cm). Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wyjmujemy z formy.
Cukier i wodę wlewamy do rondla, gotujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy plastry pomarańczy i gotujemy na malutkim ogniu ok. 20 minut. Kiedy pomarańcze się ugotują, delikatnie, aby ich nie uszkodzić wyjmujemy z syropu i układamy na papierowym ręczniku do osuszenia. Zachowujemy pół szklanki gorącego syropu i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Twaróg sernikowy ubijamy mikserem na gładką masę, dodajemy likier, sok z cytryny i syrop z rozpuszczoną żelatyną. Następnie ostrożnie mieszamy z ubitą śmietaną.
Dno i boki tortownicy wykładamy ugotowanymi plasterkami pomarańczy, tak aby na siebie nachodziły, na dnie układamy ozdobną rozetkę.
Teraz na pomarańcze wylewamy masę i przykrywamy upieczonym spodem, lekko dociskając. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kiedy sernik jest gotowy, odwracamy go spodem na dół i kładziemy na paterze, po czym zdejmujemy tortownicę. Zjadamy ze smakiem …