16 lipca, 2017
Najlepsza zupa z młodej kalarepki.
Comments : 2 Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: kalarepa, koper, koperek, kuchnia amerykańska, młode warzywa, wiosna, włoszczyzna, ziemniaki, zupa
Pyszna, lekka zupa tylko z młodych warzyw. Jej smak na długo pozostaje w pamięci. Polecam!
Składniki:
- pęczek młodej włoszczyzny
- 1 młoda cebula
- 4 kalarepki
- 4 młode ziemniaki
- 1 l wody
- 4 łyżki masła
- 200 g śmietany 18%
- pół pęczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Włoszczyznę starannie myjemy. Cebulę, marchew, pietruszkę, pora i seler kroimy w kostkę lub plasterki, przekładamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach masła na niewielkim ogniu ok. 8 minut, aż warzywa lekko skarmelizują.
Ziemniaki i kalarepki obieramy, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka z podsmażonymi warzywami. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. pół godziny, aż jarzyny będą miękkie. Na końcu dodajemy pozostałe masło i zaciągamy zupę śmietaną. Przed podaniem doprawiamy zupę solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego!