14 kwietnia, 2022
Mazurek makaronikowy

Mazurek dla miłośników makaroników i bezy, chociaż jest tak pyszny, że właściwie dla wszystkich!
Składniki:
- 6 białek
- 300 g płatków migdałowych
- 1 szklanka cukru
- 1 kropla aromatu migdałowego
- kilka łyżek konfitur wiśniowych
- 1 duży kwadratowy wafel tortowy
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- wiśnie lub inne owoce kandyzowane do dekoracji
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Mnie ubijanie zabiera około 10 minut, w efekcie otrzymuję bardzo sztywną masę, jak na bezę.
Migdały zmielić na proszek, można użyć płatków albo całych orzechów tylko trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Wafel posmarować cienką warstwą konfitury wiśniowej. Konfitura powinna być bardzo gęsta, żeby wafel zbytnio nie namiękł.
Do piany dodać migdały, aromat i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wafel tworząc dekoracyjny wzór (np. róże lub gwiazdki)
Piec godzinę w temperaturze 120 °C. Kiedy mazurek ostygnie udekorować roztopioną gorzką czekoladą i suszonymi lub kandyzowanymi owocami.
Smacznego!