HomeSłodkości Mazurek makaronikowy

Mazurek makaronikowy

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , ,

Mazurek dla miłośników makaroników i bezy, chociaż jest tak pyszny, że właściwie dla wszystkich!

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g płatków migdałowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kropla aromatu migdałowego
  • kilka łyżek konfitur wiśniowych
  • 1 duży kwadratowy wafel tortowy
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiśnie lub inne owoce kandyzowane do dekoracji

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Mnie ubijanie zabiera około 10 minut, w efekcie otrzymuję bardzo sztywną masę, jak na bezę.

Migdały zmielić na proszek, można użyć płatków albo całych orzechów tylko trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.

Wafel posmarować cienką warstwą konfitury wiśniowej. Konfitura powinna być bardzo gęsta, żeby wafel zbytnio nie namiękł.

Do piany dodać migdały, aromat i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wafel tworząc dekoracyjny wzór (np. róże lub gwiazdki)

Piec godzinę w temperaturze 120 °C. Kiedy mazurek ostygnie udekorować roztopioną gorzką czekoladą i suszonymi lub kandyzowanymi owocami.

Smacznego!