5 września, 2022
Dżem brzoskwiniowy z nutą cytryny.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: do gofrów, do naleśników, domowe przetwory, lato, na śniadanie, wykorzystanie brzoskwiń
Kiedy dojrzeją brzoskwinie na południu Europy, to są cudownie słodkie, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Kiedy dojrzeją w Polsce … bywa różnie, czasami są pyszne, ale zdarza się i tak, że owoce nie zdążą wygrzać się w słońcu, bo lata mamy kapryśne. Kiedy trafią nam się takie właśnie brzoskwinie zawsze można zrobić dżemik.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 2-3 cytryny
- 2 kg cukru
Dojrzałe brzoskwinie bardzo łatwo obrać ze skórki, te twardsze można naciąć na krzyż i zalać na chwilę wrzątkiem.
Cytryny dokładnie myjemy, również sparzamy wrzątkiem, skórkę ścieramy na drobnej tarce, z owoców wyciskamy sok.
Obrane brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię, dodajemy skórkę, sok z cytryn i smażymy ok. 35 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia ponownie zgotowujemy dżem, gorący przekładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem.
Smacznego!