3 maja, 2022
Domowa zupa szczawiowa
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: domowe obiady, szczaw, wiosenna kuchnia, wiosenne zupy, wiosna, zdrowa kuchnia
Już jest! Świeży, młody szczaw – idealny na wiosenną zupę. Do tego przepisu możemy użyć też przecieru szczawiowego ze słoiczka. Bazą zupy jest bulion mięsny ( u mnie z kurczaka) lub warzywny.
Składniki:
- 2-3 litry bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu
lub
- 2-3 litry bulionu z kurczaka np. z TEGO przepisu
- 500 g świeżego szczawiu
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- kilka gałązek koperku
- jajka na twardo
- sól, pieprz
Zagotować bulion, liście szczawiu umyć i drobno posiekać a następnie dodać do gorącego wywaru. Gotować jeszcze przez 5 minut. Mąkę i śmietanę przełożyć do miski i dobrze wymieszać, dodać chochelkę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę i wszystko z powrotem przelać do garnka. Dodać posiekany koperek, doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z jajkami na twardo lub/i pieczywem.
Smacznego!