28 lutego, 2015
Chlebek ze świeżym rozmarynem.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: chleb, chleb pszenny, chleb rozmarynowy, lato, rozmaryn
Pyszny, mięciutki chlebek pachnący rozmarynem z chrupiącą skórką. Robi się go banalnie prosto, więc polecam upiec go na przyjęcie a potem ze skromnym uśmiechem odbierać pochwały od gości …
Ja podzieliłam ciasto na dwie części i upiekłam jeden chlebek w sobotę rano a drugi w niedzielę i w ten sposób mieliśmy świeże, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu (może być suszone, ale aromat już nie będzie ten sam …)
W misie miksera drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmaryn, 1 łyżkę oliwy i wyrabiamy specjalnym hakiem do ciast drożdżowych – ok. 10 minut. Można też wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu zagniatamy ciasto w kulę, natłuszczamy je lekko oliwą ( 1 łyżka), wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po wyrośnięciu ponownie krótko zagniatamy ciasto i formujemy jeden duży bochenek, lub dwa mniejsze. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy go pozostałą łyżką oliwy, aby po upieczeniu miał chrupiąca skórkę. Można posypać ulubionymi ziołami lub nasionami, ja użyłam czarnuszki. Ponownie zostawiamy go ( nie przykrywając !) do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego !