10 kwietnia, 2019
Barszcz biały z chrzanem.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosenna kuchnia, wiosna, zupa
Kremowy barszcz na domowym zakwasie. Idealny na Wielkanoc jak i na co dzień.
Składniki:
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 0,5 l zakwasu na barszcz biały (przepis jest TUTAJ)
- 3 żółtka
- 200 ml śmietany 22%
- 10 łyżek chrzanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- kilka jajek na twardo
Kiełbasę i boczek zalewamy 2 – 3 litrami wody, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy 20 minut i wyjmujemy kiełbasę. Zupę gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aż boczek będzie miękki.
Wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę i dodajemy do wywaru razem z zakwasem. Żółtka ucieramy z mąką, mieszamy razem ze śmietaną i rozrzedzamy kilkoma łyżkami barszczu, żeby zupa się nie zwarzyła. Wszystko wlewamy do wywaru i doprawiamy chrzanem. Wyłączamy gaz.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą pokrojoną w plasterki, można posypać koperkiem bądź majerankiem. Smacznego!