19 sierpnia, 2021
Musztardowe ogórki
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: lato, przetwory, wykorzystanie ogórków, zapasy na zimę
Bardzo smaczne ogórki, lekko słodkie z wyczuwalnym smakiem musztardy.
Składniki:
- 2 kg niedużych ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli niejodowanej
- 1 szklanka octu
- 100 g musztardy francuskiej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 5 gałązek koperku
- 1 litr wody
Ogórki myjemy, obieramy ( jeżeli skórka jest cienka możemy nie obierać) i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka.
Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, cebulę, koper, liście laurowe i ziele angielskie.
Wodę z cukrem, octem, solą i musztardą doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy a następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Smacznego!