8 grudnia, 2020
Tradycyjny piernik świąteczny z bakaliami.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, Christmas, dania na święta, potrawy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, Wigilia, zima
„Klasyka piernika” czyli tradycyjny piernik dojrzewający. Oznacza to, że ciasto z każdym dniem staje się lepsze i bardziej aromatyczne. Warto upiec go nawet tydzień przed podaniem.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka miodu
- 100 g masła
- 5 jajek
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 słoiczek konfitury śliwkowej
- kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli
- polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu
Suszone owoce na kilkanaście minut namaczamy w lekko podgrzanym alkoholu np. w rumie.
Miód podgrzewamy z przyprawą piernikową, aż się lekko zapieni, nie powinien się jednak zagotować.
Sodę rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłej wody.
Miękkie masło ( w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na puch i powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie, po trochu, dokładamy mąkę, sodę i przestudzony miód. Wyrabiamy mikserem kilka minut.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy odsączone owoce i delikatnie obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta.
Piernik przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Możemy użyć keksówki lub kwadratowej blaszki. Pieczemy w 220 stopniach około 50 minut.
Powidła śliwkowe mieszamy z kremem orzechowym w proporcji 1:1 i taką masą przekładamy zimny piernik. Jeżeli piernik był pieczony w keksówce będzie wysoki, więc ciasto można podzielić nawet na trzy części, na koniec oblewamy czekoladą.
Smacznego!