20 lutego, 2015
Tacos z grillowanym łososiem i domowym, kolendrowym majonezem.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: grillowany łosoś, kuchnia meksykańska, lato, losoś z grilla, tacos, tacos z grillowanym łososiem
Ten przepis to kompletny Meksyk – ognisty łosoś, cudownie aromatyczny, domowy majonez, chrupiące warzywa. Danie jest pyszne, kolorowe i idealnie pasuje do letniego grilla z przyjaciółmi.
Przepis dla 4 osób, czas przygotowywania 20 minut + pół godziny marynowania, czas grillowania: 8 minut.
Składniki:
- 4 filety z łososia (ok. 150 g każdy)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz po pół łyżeczki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- 4 tortille
- 1 awokado
- 4 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- 1 czerwona papryka
Majonez kolendrowy (na 4 porcje):
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 300 ml oleju rzepakowego
- 1 zielona papryczka chilli
- garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
Czosnek, przyprawy, sok z limonki i oliwę miksujemy w blenderze. Marynatą zalewamy oczyszczone filety z łososia i odstawiamy na około pół godziny.
Domowy majonez z łatwością przygotujemy w blenderze, wystarczy olej rzepakowy i kilka przypraw: żółtka, musztardę, ocet, sól, pieprz i cukier oraz 3 łyżki oleju, krótko miksujemy, aż składniki się połączą, następnie (nie przerywając miksowania) cienką strużką wlewamy resztę oleju. Miksujemy do otrzymania gęstej, błyszczącej masy. Dodajemy drobno posiekane chilli i kolendrę oraz sok z limonki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wykonany na jego bazie domowy majonez idealnie komponuje się z łososiem, który również jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 i omega-6. Warto wiedzieć, że są to substancje, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu – a więc po zjedzeniu tych tacos podarujemy sobie nie tylko odrobinę przyjemności, ale również całe mnóstwo zdrowia 🙂
Zamarynowanego łososia układamy na tackach skórą do dołu i grillujemy ok. 3 minut z każdej strony.
Tortille układamy bezpośrednio na kratce do grillowania i opiekamy około 30 sekund z każdej strony, następnie przekładamy na talerz i szybko składamy na pół formując taco. Jeżeli tortilla wystygnie, stwardnieje i nie da się złożyć.
Do łódeczek taco wkładamy pokrojonego w 4 cm kostkę łososia, porcję kolendrowego majonezu i posypujemy pokrojonymi w kosteczkę papryką, awokado oraz świeżą kolendrą. Smacznego !!!