26 września, 2022
Domowy sos pomidorowy do wszystkiego.
Posted in : Dania wege, Przetwory, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: domowe przetwory, lato, ogród warzywny, przetwory, sos do słoików, sos pomidorowy, uprawa pomidorów, wykorzystanie pomidorów, zapasy na zimę
Pomidorowy sos w słoiku przyda się do wszystkiego. Może go używać do zup, sosów, zapiekanek, super szybko przygotujemy z nim np. gaspacho. Warto go mieć w swojej spiżarni.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 4 cebule
- duża główka czosnku
- 2-4 łyżeczki cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
Umyte pomidory nacinamy na krzyż i wkładamy na chwilę do wrzątku, po mniej więcej minucie wyjmujemy obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, nie muszą być równie i tak się rozpadną podczas gotowania. Cebulę również kroimy w podobny sposób.
Pomidory i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem i zagotowujemy.
Gorący sos przelewamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20-30 minut.
Smacznego!