3 kwietnia, 2022
Cytrynowa babka piaskowa.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: baba, babeczki wielkanocne, dania na święta, potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, świąteczne wypieki, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne
Klasyczna babka z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i ładnie wyrasta. Wypiek niezawodny!
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- szczypta soli
- lukier cytrynowy np. z TEGO przepisu
Miękkie masło ubijamy z cukrem aż zrobi się białe i puszyste, dodajemy po jednym jajku, sól i skórkę cytrynową (odrobinę skórki zostawiamy do dekoracji).
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masła nie przerywając ubijania.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy babka nie jest surowa w środku.
Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i skórką z cytryny.
Smacznego!