13 marca, 2015
Absolutnie aksamitny sernik ryżowy prosto z Jamajki.
Comments : 6 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta świąteczne, dania na święta, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, sernik, sernik kokosowy, sernik ryżowy, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wypieki wielkanocne
Podstawą tego pysznego sernika jest … ryż! Po upieczeniu smak ryżu jest praktycznie niewyczuwalny, nadaje za to sernikowi aksamitną delikatność.
Składniki:
spód:
- 60 g herbatników pełnoziarnistych
- 1 szklanka migdałów
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
masa sernikowa:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 90 g roztopionego masła
- 500 g sera ricotta
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jaja
- 1/4 szklanki rumu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 tabliczka białej czekolady
- 25 g masła
- 100 g płatków z kokosa
W blenderze miksujemy ciastka, migdały, cukier i rozpuszczone masło. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na dnie tortownicy (23 cm średnicy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy spód do ostygnięcia.
Ryż, śmietanę i masło blendujemy na aksamitną masę. Odstawiamy.
W mikserze ubijamy ser ricotta, twaróg i cukier, aż mieszanka stanie się lekka i puszysta. Wbijamy pojedynczo jaja, dodajemy rum, wanilię i masę ryżową. Wszystko ponownie miksujemy.
Masę wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach a następnie 30 minut w 180 stopniach. Wyłączmy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Ciasto studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło (ustawiamy najmniejszą moc i czas ok. 1 minuty, w razie konieczności czynność powtarzamy). Gotową polewę wylewamy na sernik i ozdabiamy płatkami z kokosa.
Płatki z kokosa można już kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie strugając świeżego kokosa obieraczką do warzyw.