10 lipca, 2019
Sernik z wyspy kokosowej.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: kokos, ser z wiaderka, sernik nowojorski, twaróg sernikowy, Wielkanoc
To podwójnie serowy i potrójnie kokosowy sernik. Delikatna masa serowa ze śmietanką kokosową, kokosowy krem na wierzchu i kokosowo-czekoladowy spód w smaku przypominają znany batonik. Sernik schłodzony w lodówce idealnie smakuje w ciepłe, letnie popołudnie.
Składniki:
Spód:
- 170 g drobno pokruszonych herbatników kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 100 g rozpuszczonego masła
- 115 g wiórków kokosowych
Masa sernikowa:
- 700 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu kokosowego lub śmietankowego.
- 220 ml śmietanki kokosowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem kokosowy:
- 300 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 100 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki kokosowej
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 120 g wiórków kokosowych
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki obficie smarujemy masłem.
Ciastka, masło, kakao mieszamy i taką masę rozprowadzamy w tortownicy, którą następnie wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Ser ubijamy mikserem lub mieszamy łyżką. Ważne by ser był dobrej jakości. Bez problemu możemy użyć sera z wiaderka, pod warunkiem że będzie to gęsty ser bez dodatku wody. Twaróg Sernikowy President jest bardzo kremowy a dodatek mascarpone sprawia, że nie ma już potrzeby dodawania masła do masy. To idealny produkt do serników pieczonych w niskiej temperaturze. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tylko do momentu, aż wszystko się połączy.
Przed wylaniem masy serowej, spód ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i NIE dociskamy ich do dna .
Pieczemy przez ok. 85 minut w temp. 165 stopni. Na czas pieczenia do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą, zagotowaną wodą. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na pół godziny w zamkniętym piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.
Aby przygotować krem, twaróg sernikowy, cukier i obydwie śmietanki ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Wykładamy ją na wierzch i boki sernika, następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie schładzamy i gotowe.
Do tego przepisu nie należy używać mleka kokosowego, jest za rzadkie i może rozcieńczyć masę. W sklepach z egzotycznymi produktami bez problemu można już kupić dobrej jakości śmietankę (krem) kokosowy.
Smacznego!