13 września, 2022
Faszerowane kwiaty dyni i cukinii.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, kuchnia włoska, lato, przystawka, przystawka na ciepło, przystawki, wykorzystanie cukinii
We Włoszech kwiaty cukinii kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym, u nas też można już je kupić a jeżeli posiadamy własny ogródek warzywny i uprawiamy cukinie, to dostęp do kwiatów mamy praktycznie do pierwszych przymrozków. Kwiaty dyni również są jadalne i smakują niemal identycznie, są jednak nieco większe, więc możemy w nich umieścić więcej pysznego nadzienia.
Składniki:
- 15 – 20 kwiatów cukinii
- 250g ricotty
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kilka plasterków szynki (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- oliwa do smażenia
Kwiaty cukinii umyć, osuszyć, usunąć ze środka słupek i pręciki, z dna kwiatu (od zewnątrz) delikatnie usunąć zieloną otoczkę, trzeba to robić ostrożnie, żeby nie przedziurawić kwiatka.
Ser ricotta, wymieszać z drobno posiekaną szynką, czosnkiem, szczypiorkiem, 1 jajkiem i przyprawami.
Do środka kwiatu łyżeczką wkładać nadzienie. Nie napełniać go końca tylko mniej więcej do 3/4. Końcówki płatków złapać palcami i delikatnie skręcić jak papierek na cukierku. Powinniśmy otrzymać coś na kształt sakiewki.
Nafaszerowane kwiaty panierować w bułce i jajku i smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Podawać na ciepło.
Smacznego!