19 lutego, 2015
Pączki berlinki.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: karnawał, Ostatki, pączki, pączki berlinki, Tłusty Czwartek, zima
Nie tylko Polacy smażą pączki: w Słowenii jest Trojanski krof; w Chorwacji krafni; w Bośni i Serbii krofne, w Czechach kobliha, na Węgrzech bécsi fánk. W Holandii nazywają się Berlinerbol, w Belgii boule de Berlin, w Finlandii hillomunkki albo berliininmunkki, w Norwegii berlinerbolle, na Słowacji šiška a gogoși w Rumunii.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pączki po niemiecku tzw. berlinki, są równie pyszne jak nasze, różnią się tylko nadzieniem i sposobem zlepiania.
Składniki:
- 50 dag mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 4 dag drożdży
- 10 dag masła
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 6 łyżeczek konfitury z wiśni
- 6 łyżeczek konfitury z jabłek, np. z tego przepisu
- 15 dag cukru pudru
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, pośrodku robimy dołek. Podgrzewamy połowę mleka i dodajemy cukry oraz pokruszone drożdże. Mleko wlewamy do dołka oprószamy mąką i zostawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.
Masło roztapiamy z resztą mleka, ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce. Do mąki z rozczynem dodajemy jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrabiamy: mikserem ok. 10 minut, ręcznie ok. 20 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Kiedy ciasto urośnie, zagniatamy je ponownie i wałkujemy na placek ok. 1,5 cm grubości. Szklanką wycinamy kółka i pozostawiamy na oprószonej mąką stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. Pół godziny powinno wystarczyć, placki muszą być puszyste, ale nie przerośnięte.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Połowę kółek smarujemy wodą, w pozostałych robimy dołki, do których wkładamy konfiturę wiśniową lub jabłkową. Przykrywamy kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklejamy brzegi i formujemy pączki.
Smażymy po 3 sztuki, z każdej strony na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego !