HomeSłodkości Miodowy sernik z koziego sera na pistacjowym spodzie i polewą butterscotch.

Miodowy sernik z koziego sera na pistacjowym spodzie i polewą butterscotch.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Kozi ser w serniku? Oczywiście! Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy na całym świecie. Coraz częściej wybieramy je zamiast przetworów z mleka krowiego. Dobrej jakości ser „nie śmierdzi kozą” i możemy go używać również do wypieków, co udowadnia właśnie ten przepis!

Składniki:

spód pistacjowy:

  • 1 szklanka solonych, uprażonych (na suchej patelni) pistacji
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

masa serowa:

  • 400 g naturalnego koziego sera w temperaturze pokojowej      (ja kupiłam w formie rolady)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g kwaśnej śmietany 22% w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 budyń waniliowy

polewa butterscotch:

  • 170 g cukru
  • 40 ml wody
  • 40 g masła
  • 40 ml whisky
  • 120 ml śmietanki 36%
  • szczypta soli

Pistacje miksujemy z cukrem i masłem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 18 cm średnicy), dokładnie rozprowadzamy po całym dnie i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy tortownicę a temperaturę w piekarniku obniżamy do 150 stopni i zabieramy się do przygotowania masy serowej.

W mikserze wszystkie składniki (oprócz jajek) miksujemy jak najkrócej, na średnich obrotach, stopniowo dodajemy jajka i mieszamy tylko tyle, aby połączyły się z masą. Chodzi o to, aby jak najmniej napowietrzyć masę, zmniejszymy wtedy ryzyko opadnięcia sernika. Całość przelewamy na podpieczony, ostudzony spód i pieczemy ok 1 godziny. Sernik po upieczeniu może się lekko trząść, ale nie powinien być płynny. Sernik pozostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę: cukier wsypujemy do garnka i rozpuszczamy na średnim ogniu aż utworzy się karmel (trochę to potrwa – najlepiej nie mieszać i czekać cierpliwie). Następnie wlewamy wodę, whisky i 1 łyżkę masła – uwaga może pryskać i głośno syczeć. Gotujemy chwilę czekając aż cukier ponownie się rozpuści, kiedy masa jest już klarowna dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło pokrojone w małe kostki, mieszamy aż masło się rozpuści a polewa będzie gładka i aksamitna.

Wystudzony serniczek dekorujemy polewą i wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Smacznego !

sernik kozi kawałek