13 października, 2021
Prawdziwki z patelni.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: grzyby, jesień, potrawy z grzybów
Przepis pełen skrajności: banalnie prosty i ekstremalnie smaczny.
Składniki:
- 500 g borowików (najlepiej samych kapeluszy)
- masło
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Grzyby należy oczyścić unikając, w miarę możliwości, ich moczenia. Mokry grzyb straci swój zapach i będzie się dusić zamiast smażyć.
Kapelusze borowików kroimy na plastry i smażymy partiami nie żałując masła. Starajmy się nie nakładać zbyt dużo grzybów na raz, bo znów smażenie zmieni się w duszenie.
Smażymy do momentu, aż kapelusze zrobią się złotawe i odwracamy je na drugą stronę. Solimy i pieprzymy dopiero na końcu, żeby grzyby nie puściły zbyt dużo soku. Posypujemy drobno posiekaną natką.
Smacznego!