30 września, 2022
Powidła śliwkowe z czekoladą
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: domowe przetwory, jesień, konfitury, lato, powidła, przetwory z owoców, śliwki, wykorzystanie śliwek
Śliwki kochają czekoladę z wzajemnością. Te powidła będą jak nagroda w zimowe dni. Można ich użyć do ciast (koniecznie przełóżcie nimi piernik!), do naleśników, do muffinek i wielu innych deserów.
Składniki:
- 2 kg węgierek
- około 1 kg cukru (wszystko zależy od tego jak słodkie mamy śliwki)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Wszystkie składniki przełóż do garnka i dodaj niewielką ilość wody. Gotuj na małym ogniu, mniej więcej przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Następnego dnia ponownie gotuj powidła, około 1 – 1,5 godziny. Powidła będą gotowe, kiedy zgęstnieją na tyle, że nabrane na łyżkę będą powoli z niej spadać.
Posiekaj czekoladę w drobne kawałki i wymieszaj z gorącą konfiturą.
Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i pasteryzuj około 15 minut.