HomeSłodkości Piernik pachnący pomarańczami.

Piernik pachnący pomarańczami.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Jeden z najlepszych pierników, jakie udało mi się upiec. Wilgotny i aromatyczny, dodatek pomarańczy fajnie się komponuje z przyprawami korzennymi. Super wypiek na święta jako alternatywa dla tradycyjnego piernika dojrzewającego z powidłami śliwkowymi, na który przepis znajdziesz TUTAJ.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 8 łyżek miodu
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 350 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
  • cukier waniliowy ze skórką pomarańczową
  • konfitura pomarańczowa do przełożenia
  • polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu

Mleko z miodem podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy aż powstanie gładka masa i odstawiamy do wystudzenia.

W dzieży miksera umieszczamy mąkę, sodę, przyprawy, cukier, cukier waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy oraz jaja i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy masę mleczno-czekoladową i mieszamy jeszcze kilka minut. Ciasto może się wydawać zbyt rzadkie ale takie ma być, zgęstnieje podczas leżakowania.

Wyrobioną masę przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Nie należy pomijać tego etapu. Piernik potrzebuje czasu, aby wszystkie aromaty się wymieszały i uaktywniły.

Ciasto pieczemy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni około godziny lub do „suchego patyczka”.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzenia, ciasto przekładamy konfiturą pomarańczową i oblewamy polewą czekoladową.

Smacznego!