31 lipca, 2019
Orzechowy sernik z karmelem.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: karmel, orzechy, orzechy laskowe, Wielkanoc
To bardzo prosty i smaczny sernik. Orzechy nie dominują nad smakiem sera, który w serniku powinien przecież być na pierwszym planie. Dobrej jakości Twaróg Sernikowy z Mascarpone President, nadaje się do tego przepisu idealnie, jest kremowy więc nie ma już potrzeby dodawania masła. Wierzch sernika wieńczy karmel, który dobrze komponuje się z orzechami. Nie potrzeba już nic więcej …
Składniki:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
- 2 laski wanilii
- 6 jajek
- szczypta soli
- 230 g cukru
- 400 g śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
Karmel:
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody
Rozkrajamy wzdłuż laski wanilii i wyskrobujemy łyżeczką ziarenka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy i mielone orzechy.
Do masy twarogowej dodajemy pianę z białek i ostrożnie, ale starannie mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Przekładamy masę serową do tortownicy i lekko uderzamy kilkakrotnie o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać wierz ciasta.
W rondelku podgrzewamy cukier z wodą, aż wytworzy się jasnobrązowy karmel. Nabieramy go łyżeczką i polewamy sernik. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Sernik pozostawiamy 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy w formie aż do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem delikatnie oprószamy przesianym cukrem pudrem. Smacznego!