9 grudnia, 2021
Maślane ciasteczka dla Mikołaja
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania dla dzieci, jadalne dekoracje, potrawy świąteczne, świąteczne wypieki, zima
Znacie ciasteczka sprzedawane w pięknych, kolorowych puszkach? Moje smakują prawie identycznie, nie mają tylko tego charakterystycznego, chemicznego posmaku ciastek ze sklepu.
Ciacha ładnie trzymają kształt w trakcie pieczenia, więc znakomicie nadają się jako dekoracje na choinkę.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masło ubić mikserem razem z cukrami na puch, dodać pozostałe składniki, wyrobić na gładką masę i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Kiedy ciasto się schłodzi, trzeba je rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm, następnie foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.12 minut w temperaturze 200° C. Po 15 minutach zrobią się brązowe, ja właśnie takie lubię najbardziej 😉
Kiedy wystygną można je udekorować lukrem np. z TEGO przepisu lub polewą czekoladową np. z TEGO.
Można też niczym nie polewać, bo ciasteczka są dosyć słodkie.
Smacznego!