HomeSłodkości Maślane ciasteczka dla Mikołaja

Maślane ciasteczka dla Mikołaja

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Znacie ciasteczka sprzedawane w pięknych, kolorowych puszkach? Moje smakują prawie identycznie, nie mają tylko tego charakterystycznego, chemicznego posmaku ciastek ze sklepu.

Ciacha ładnie trzymają kształt w trakcie pieczenia, więc znakomicie nadają się jako dekoracje na choinkę.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masło ubić mikserem razem z cukrami na puch, dodać pozostałe składniki, wyrobić na gładką masę i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, trzeba je rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm, następnie foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.12 minut w temperaturze 200° C. Po 15 minutach zrobią się brązowe, ja właśnie takie lubię najbardziej 😉

Kiedy wystygną można je udekorować lukrem np. z TEGO przepisu lub polewą czekoladową np. z TEGO.

Można też niczym nie polewać, bo ciasteczka są dosyć słodkie.

Smacznego!