30 sierpnia, 2022
Malinowa panna cotta
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: deser, desery, desery z owocami, kuchnia włoska, lato, letnie desery, maliny, włoski deser
Sezon na maliny w pełni, więc warto przygotować ten bardzo prosty i pyszny deser. Z mrożonych malin też powinien się udać.
Składniki:
- 1,5 szklanki malin
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładki mus.
Śmietanę, mleko i cukier zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać dopóki się nie rozpuści. Całość odstawić aby lekko przestygła.
Przestudzoną śmietankę, przelać przez sitko do musu malinowego, sitko jest konieczne aby wszystkie drobinki z nierozpuszczonej żelatyny nie przedostały się do masy. Panna cotta ma być niebiańsko kremowa i gładka, na tym polega jej urok.
Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Panna cotta nie może być mocno ścięta, jak np. galaretka. Włosi mawiają, że jest jak pierś młodej dziewczyny: jędrna ale musi się trochę trząść 😉
Smacznego!