11 marca, 2016
Krem brulee – przepis Kurta Schellera.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: creme brulee, desery, jajka, krem, krem brulee, kuchnia francuska, śmietanka 36%, wanilia
Jakiś czas temu ukończyłam kurs kuchni francuskiej w Akademii Kurta Schellera. Było to cudowne doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę. A teraz chciałabym podzielić się z Wami przepisem samego Mistrza.
Składniki:
- 8 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 500 g śmietany 36%
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka, nasiona i strączek dodajemy do śmietany i ostrożnie podgrzewamy tylko do zagotowania.
Żółtka z cukrem mieszamy ręcznie rózgą. W żadnym wypadku nie robimy tego mikserem, jajka nie mogą się spienić, mają tylko połączyć się z cukrem.
Śmietanę wlewamy do masy jajecznej energicznie mieszając, ale nie za długo, żeby nie spienić masy; następnie całość przecedzamy przez sitko.
Przelewamy do ceramicznych miseczek nadających się do pieczenia w piecu – najlepiej sprawdzą się tzw. ramekinki czyli małe, płytkie miseczki do zapiekania.
Pieczemy w kąpieli wodnej: ramekinki ustawiamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 130 stopni C ok. 30 min.
Po upieczeniu krem nie może być twardy ani suchy. Trzeba pilnować temperatury, aby z jajek nie zrobiła się jajecznica. Krem będzie się jeszcze zestalał podczas chłodzenia, więc po wyjęciu z piekarnika może być delikatnie płynny.
Krem koniecznie wstawiamy do lodówki na dobrych kilka godzin. Tuż przed podaniem każdą porcję posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem do skarmelizowania. Smacznego!