13 maja, 2015
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.
Comments : 1 Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: botwinka, buraki, młode buraki, wiosna, zupa
Ta zupa jest wybitnie sezonowa, przygotowuje się ją wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas listki mają najwięcej smaku i aromatu. Uwielbiam ten niesamowicie amarantowy kolor łodyżek młodych buraczków. U mnie botwince obowiązkowo towarzyszy czosnek i koper w dużych ilościach.
Składniki:
- włoszczyzna
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 4 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, cukier
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 pęczki posiekanego koperku
- jajka na twardo lub/i młode gotowane ziemniaki jako dodatek
Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Buraczki drobniutko kroimy tak, aby ugotowały się w tym samym czasie co liście, jeżeli buraczki są maleńkie nie trzeba ich obierać, wystarczy porządne mycie. Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól, pieprz i ziele angielskie do smaku. Wyjmujemy warzywa i przyprawy z wywaru, dodajemy posiekaną botwinkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy śmietankę, łyżkę masła i posiekany koperek. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia, doprawiając do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniakami. Pycha!