HomeZupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.

Comments : 1 Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Ta zupa jest wybitnie sezonowa, przygotowuje się ją wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas listki mają najwięcej smaku i aromatu. Uwielbiam ten niesamowicie amarantowy kolor łodyżek młodych buraczków. U mnie botwince obowiązkowo towarzyszy czosnek i koper w dużych ilościach.

Składniki:

  • włoszczyzna
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 pęczki posiekanego koperku
  • jajka na twardo lub/i młode gotowane ziemniaki jako dodatek

Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Buraczki drobniutko kroimy tak, aby ugotowały się w tym samym czasie co liście, jeżeli buraczki są maleńkie nie trzeba ich obierać, wystarczy porządne mycie. Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól, pieprz i ziele angielskie do smaku. Wyjmujemy warzywa i przyprawy z wywaru, dodajemy posiekaną botwinkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut.

Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy śmietankę, łyżkę masła i posiekany koperek. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia, doprawiając do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i  sokiem z cytryny.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniakami. Pycha!

botwinka2-768x1024

1 COMMENT