19 lutego, 2015
Puszysty, podwójnie ananasowy omlet z mascarpone.
Posted in : Dania wege, Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: mascarpone, omlet, omlet ananasowy, omlet z mascarpone, suflet, suflet ananasowy
Jak to mówią: „potrzeba jest matką wynalazku” … Kombinując co by tu jeszcze wymyślić na śniadanie, pomyślałam o omlecie. Jest wybitnie śniadaniowy, ale nudny. Więc może suflet? Trudny do zrobienia, bo prawie zawsze opada. A może połączyć suflet z omletem, a żeby nie dopuścić do opadania dodać trochę mąki? A jak zachować puszystość i delikatny smak? Wykorzystać mascarpone. I tak powstało coś, no nie boję się tego napisać, IDEALNEGO. Cudowny, leciutki, kremowy omlet, który rozpływa się w ustach! Aż się sama siebie boję czasami …
Składniki ( duża patelnia ok. 26 cm średnicy):
- 0,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 250 g mascarpone
- 0,25 szklanki soku z ananasów z puszki
- puszka krążków ananasa
- 1 słoiczek dżemu ananasowego
- 4 łyżki masła
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, razem z dużą żeliwną patelnią w środku. Może być naczynie do zapiekania lub do tart.
Ananasy wyjmujemy z zalewy i odsączamy na sicie.
Żółtka ubijamy razem z cukrem, mascarpone, sokiem z ananasów i 2 łyżkami miękkiego masła na puszystą masę.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Przekładamy dużą łyżkę piany do żółtek i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Teraz przekładamy pozostałą część i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę mieszając tak, aby masa nie opadła.
Wyciągamy z piekarnika patelnię (uwaga bardzo gorąca !) i rozpuszczamy na niej 2 łyżki masła. Następnie wlewamy masę i układamy krążki ananasa (około 5 sztuk). Patelnię ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Starajmy się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
W tym czasie w garnuszku rozgrzewamy dżem, aż stanie się płynny.
Upieczony, jeszcze gorący omlet polewamy dżemem i czekamy chwilę, aby omlet pochłonął cały płyn. Podajemy na ciepło – ale na zimno też jest pyszny!.