HomeSłodkości Malinowa panna cotta

Malinowa panna cotta

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Sezon na maliny w pełni, więc warto przygotować ten bardzo prosty i pyszny deser. Z mrożonych malin też powinien się udać.

Składniki:

  • 1,5 szklanki malin
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładki mus.

Śmietanę, mleko i cukier zagotować, ale nie doprowadzać do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać dopóki się nie rozpuści. Całość odstawić aby lekko przestygła.

Przestudzoną śmietankę, przelać przez sitko do musu malinowego,  sitko jest konieczne aby wszystkie drobinki z nierozpuszczonej żelatyny nie przedostały się do masy. Panna cotta ma być niebiańsko kremowa i gładka, na tym polega jej urok.

Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.

Panna cotta nie może być mocno ścięta, jak np. galaretka. Włosi mawiają, że jest jak pierś młodej dziewczyny: jędrna ale musi się trochę trząść 😉

Smacznego!