28 września, 2021
Szarlotka na kruchym cieście – najlepsza!
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta z owocami, jesień, kruche ciasto, kruche ciasto z owocami
Tradycyjna szarlotka, taka jaką lubimy najbardziej: kruche ciasto i miękkie cynamonowe jabłuszka.
Składniki (ciasto):
- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Składniki (nadzienie):
- 2 kg kwaśnych jabłek
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody.
Po tym czasie połowę ciasta rozkładamy w tortownicy (27 cm średnicy) lub większej prostokątnej formie i w wielu miejscach nakłuwamy widelcem, drugą połowę zostawiamy w lodówce. Ciasto podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, do tej szarlotki najlepiej wybrać twarde i kwaśne jabłka, które nie rozpadną się podczas pieczenia np. szara reneta czy antonówka. Owoce łączymy z cynamonem i cukrem.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i przykrywamy jabłkami a na górze rozkładamy drugą część ciasta, pokruszonego w palcach na drobne kawałki.
Pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Smacznego!