HomeSosy Zimny sos chrzanowy po litewsku.

Zimny sos chrzanowy po litewsku.

Posted in : Sosy, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Staropolski sos chrzanowy, mocny i wyrazisty, idealny do wielkanocnych potraw.

Składniki:

  • 250 g świeżego chrzanu
  • 50 g masła
  • słodka gęsta, śmietana 36%
  • sok z 1 cytryny
  • sól i cukier do smaku
  • 1 surowe żółtko

Korzenie chrzanu ucieramy na drobnej tarce, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

Odcedzony chrzan krótko podsmażamy na maśle, dodajemy tyle śmietany, aby powstała gęsta konsystencja, silnie podgrzewamy, ale sos nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko intensywnie mieszając, aby nie powstała jajecznica. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podajemy schłodzony. Smacznego!