10 kwietnia, 2020
Zimny sos chrzanowy po litewsku.
Posted in : Sosy, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: potrawy wielkanocne, sos, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosna
Staropolski sos chrzanowy, mocny i wyrazisty, idealny do wielkanocnych potraw.
Składniki:
- 250 g świeżego chrzanu
- 50 g masła
- słodka gęsta, śmietana 36%
- sok z 1 cytryny
- sól i cukier do smaku
- 1 surowe żółtko
Korzenie chrzanu ucieramy na drobnej tarce, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.
Odcedzony chrzan krótko podsmażamy na maśle, dodajemy tyle śmietany, aby powstała gęsta konsystencja, silnie podgrzewamy, ale sos nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko intensywnie mieszając, aby nie powstała jajecznica. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podajemy schłodzony. Smacznego!