10 kwietnia, 2020
Sos do wielkanocnych mięs po polsku.
Posted in : Sosy, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: jajka wielkanocne, potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, potrawy z jaj, sos, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosna
Tradycyjny sos, który razem z ćwikłą i chrzanem stanowi idealny dodatek do pieczonych wędlin podawanych na wielkanocny stół. Doskonale sprawdzi się także do jaj na twardo i ryb w galarecie.
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jaja
- 1/4 l gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 pęczki drobnego szczypioru
- 1/2 małej cebuli
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz i cukier puder do smaku
Żółtka ucieramy na masę ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, bardzo drobno posiekane szczypiorek i natkę, czubatą łyżkę utartej na miazgę cebuli oraz chrzan.
Przyprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekane w drobną kostkę białka. Można także zastąpić część śmietany majonezem.
Sos najlepiej przygotować 2 godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Smacznego!