HomeSosy Sos do wielkanocnych mięs po polsku.

Sos do wielkanocnych mięs po polsku.

Posted in : Sosy, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Tradycyjny sos, który razem z ćwikłą i chrzanem stanowi idealny dodatek do pieczonych wędlin podawanych na wielkanocny stół. Doskonale sprawdzi się także do jaj na twardo i ryb w galarecie.

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 1/4 l gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 pęczki drobnego szczypioru
  • 1/2 małej cebuli
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz i cukier puder do smaku

Żółtka ucieramy na masę ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, bardzo drobno posiekane szczypiorek i natkę, czubatą łyżkę utartej na miazgę cebuli oraz chrzan.

Przyprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekane w drobną kostkę białka. Można także zastąpić część śmietany majonezem.

Sos najlepiej przygotować 2 godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Smacznego!