28 maja, 2015
Tort bezowy straciatella z czekoladą i truskawkami.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: beza, czekolada, lato, tort bezowy, tort straciatella, tort z truskawkami, truskawki, wykorzystanie białek
Tort bezowy w zupełnie nietypowym kształcie. Może się wydawać, że jest to wypiek skomplikowany, ale naprawdę łatwo się go robi. Wystarczy dobrej jakości czekolada i rękaw cukierniczy a otrzymamy efektowny torcik, idealny na szczególną okazję.
Składniki (na bezę):
- 3 białka
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 25 g startej czekolady gorzkiej
Składniki (na krem):
- 200 g czekolady gorzkiej
- 500 ml ubitej śmietanki 36%
- 300 g świeżych truskawek
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa prostokąty, które posłużą jak szablony do formowania blatów bezowych. Ja odrysowałam kształt podłużnego pudełka od chusteczek higienicznych. Prostokąty powinny mieć rozmiar ok. 12 x 25 cm. i zmieścić się obok siebie, aby można je było upiec jednocześnie.
Ubijamy pianę z białek, najpierw na wolnych obrotach ok. 2 minut, aby napowietrzyć białka, potem stopniowo zwiększamy obroty i kiedy piana jest już sztywna, stopniowo wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywamy ubijania aż piana będzie stabilna i błyszcząca. Dodajemy startą czekoladę i mąkę kukurydzianą i bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką.
Rękawem cukierniczym ( z okrągłą tylką o średnicy 1 cm) wyciskamy na pergaminie paseczki (wzdłuż krótszego boku), jeden obok drugiego, aż zapełnimy całe prostokąty. Blaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez półtorej godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go, pozostawiamy bezy w środku do całkowitego ostygnięcia (ja zostawiłam na całą noc).
W kuchence mikrofalowej roztapiamy czekoladę z bakaliami i smarujemy nią oba blaty bezowe, odrobinę czekolady odkładamy do dekoracji tortu. Pozostawiamy, aż masa stwardnieje.
Na dolny blat wykładamy połowę ubitej śmietany i połowę umytych, osuszonych i pokrojonych na kawałki truskawek. Ostrożnie przykrywamy drugą bezą i ponownie dodajemy śmietanę i truskawki. Polewamy odrobiną stopionej czekolady.
Torcik bardzo dobrze znosi przechowywanie w lodówce, jest tak samo pyszny nawet następnego dnia. Smacznego!