6 lipca, 2021
Torcik rabarbarowy z bezą.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: beza, ciasta na przyjęcie, ciasta z kremem, ciasto z rabarbarem, tort bezowy, tort z owocami, torty, wiosna
Pyszny, lekki torcik, kwaskowy rabarbar bardzo przyjemnie przełamuje słodycz bezy.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 130 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g rabarbaru
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- około 15 sztuk małych bez
- 50 g płatków migdałów do przybrania
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch, do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu biszkopt przekrawamy na 3 koła.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy ziarenka. Wanilię mieszamy z cukrem. Rabarbar wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem, dokładamy też laskę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 150°C.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie połowy , do jednej dodajemy odsączony rabarbar i lekko pokruszone bezy, drugą zostawiamy do otynkowania tortu.
Składamy tort: każdy krążek przekładamy kremem rabarbarowym, wierzch i boki obkładamy śmietaną. Dekorujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!