HomeSłodkości Torcik rabarbarowy z bezą.

Torcik rabarbarowy z bezą.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Pyszny, lekki torcik, kwaskowy rabarbar bardzo przyjemnie przełamuje słodycz bezy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 130 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 g rabarbaru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • około 15 sztuk małych bez
  • 50 g płatków migdałów do przybrania

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch, do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu biszkopt przekrawamy na 3 koła.

Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy ziarenka. Wanilię mieszamy z cukrem. Rabarbar wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem, dokładamy też laskę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 150°C. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie połowy , do jednej dodajemy odsączony rabarbar i lekko pokruszone bezy, drugą zostawiamy do otynkowania tortu.

Składamy tort: każdy krążek przekładamy kremem rabarbarowym, wierzch i boki obkładamy śmietaną. Dekorujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!