17 października, 2021
Szybkie marynowane podgrzybki.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: jesień, potrawy z grzybów, przetwory, przetwory z grzybów
Błyskawiczny sposób na marynowane grzybki, można tak przygotować dowolny gatunek grzybów, jadalnych oczywiście 😉
Składniki:
- 200 ml białego octu winnego
- 100 ml wody
- 500 g małych kapeluszy podgrzybków
- 1 łyżka soli niejodowanej do przetworów
- 1 liść laurowy
- kilka kulek jałowca
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 1 cebula pokrojona w pióra
- cukier
Grzybki oczyszczamy, pozostałe składniki przekładamy do garnka i gotujemy 5 minut. Celowo nie podałam ilości cukru, ponieważ są różne smaki i upodobania. Jedni wolą słodką zalewę, inni bardziej wytrawną. Ja lubię słodszą więc cukru dają sporo, nawet kilka łyżek. Po prostu trzeba spróbować.
Do zalewy dodajemy grzybki i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie jeszcze gorące przelewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Smacznego!