8 kwietnia, 2019
Świderki w kremowym sosie koperkowym z bobem i wędzonym łososiem.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: lekkie danie, makaron, mascarpone, pasta, ryby, szybkie dania, wiosenna kuchnia
Przyszła już wiosna, ale na prawdziwe nowalijki trzeba jeszcze zaczekać. Można skrócić ten czas oczekiwania używając mrożonych warzyw i owoców. Nie ma w tym nic złego. Warzywa przeznaczone do mrożenia zbierane są w szczycie sezonu i poddawane zamrażaniu bezpośrednio po zbiorze, nie tracą więc nic ze swoich wartości odżywczych.
Niektóre warzywa, jak na przykład bób, dostępne są tylko raz w roku o określonej porze. A co kiedy mamy ogromną na niego ochotę? Używamy mrożonego, trzeba tylko pamiętać, żeby go nie rozgotować a jeśli chcemy zachować jego zielony kolor należy ugotowane nasiona wsadzić na chwilę do wody z lodem.
Do tego przepisu użyłam mrożonego bobu Hortex’u. Danie przyrządza się błyskawicznie, jedyna trudność to obranie bobu z łupin. Smacznego!
Składniki (dla 3 osób):
- 500 g makaronu świderki
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- 1 opakowanie 500 g mrożonego bobu Hortex
- 125 g serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dosłownie chwilę podsmażyć na maśle, dodać serek mascarpone, podgrzewać na wolnym ogniu aż uzyskamy płynną konsystencję.
W tym czasie makaron i bób ugotować według opisu na opakowaniu. Bób wstawić na chwilę do wody z lodem i obrać z łupin.
Do kremowego sosu dodać bób, łososia pokrojonego w cienkie paseczki i posiekany koperek, wymieszać. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem.