HomeRyby i owoce morza Świderki w kremowym sosie koperkowym z bobem i wędzonym łososiem.

Świderki w kremowym sosie koperkowym z bobem i wędzonym łososiem.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Przyszła już wiosna, ale na prawdziwe nowalijki trzeba jeszcze zaczekać. Można skrócić ten czas oczekiwania używając mrożonych warzyw i owoców. Nie ma w tym nic złego. Warzywa przeznaczone do mrożenia zbierane są w szczycie sezonu i poddawane zamrażaniu bezpośrednio po zbiorze, nie tracą więc nic ze swoich wartości odżywczych.

Niektóre warzywa, jak na przykład bób, dostępne są tylko raz w roku o określonej porze. A co kiedy mamy ogromną na niego ochotę? Używamy mrożonego, trzeba tylko pamiętać, żeby go nie rozgotować a jeśli chcemy zachować jego zielony kolor należy ugotowane nasiona wsadzić na chwilę do wody z lodem.

Do tego przepisu użyłam mrożonego bobu Hortex’u. Danie przyrządza się błyskawicznie, jedyna trudność to obranie bobu z łupin. Smacznego!

Składniki (dla 3 osób):

  • 500 g makaronu świderki
  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 opakowanie 500 g mrożonego bobu Hortex
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dosłownie chwilę podsmażyć na maśle, dodać serek mascarpone, podgrzewać na wolnym ogniu aż uzyskamy płynną konsystencję.

W tym czasie makaron i bób ugotować według opisu na opakowaniu. Bób wstawić na chwilę do wody z lodem i obrać z łupin.

Do kremowego sosu dodać bób, łososia pokrojonego w cienkie paseczki i posiekany koperek, wymieszać. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Wiosenny konkurs od Matki Natury