7 grudnia, 2020
Śledzie w pomidorach z suszonymi owocami.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania na święta, dania zimowe, Święta Bożego Narodzenia, zima. Christmas
Jest takie kucharskie powiedzenie, że „śledzie „lubią słodkie”. Ta zalewa jest lekko pomidorowa i subtelnie słodka od miodu i suszonych owoców, więc ze śledziem tworzy bardzo udany duet.
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych
- czubata łyżka rodzynek
- czubata łyżka suszonej żurawiny
- 5 dużych suszonych śliwek
- 0,5 szklanki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz
Filety zalewamy zimną wodą, wstawiamy do lodówki i moczymy tak długo, aż będą odpowiednio słone. Trzeba zawsze spróbować śledzi przed namoczeniem, gdyż zdarzają się takie, które potrzebują tylko godziny, ale też takie które trzeba moczyć nawet całą noc.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka.
Namoczone filety, osuszamy i kroimy na 4 części.
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, listki laurowe i ziele, mieszamy, smażymy kilka minut a następnie dodajemy suszone owoce i smażymy jeszcze 2 minuty. Cebula i owoce mają tylko zmięknąć, nie mogą się zrumienić więc ogień nie może być zbyt duży.
Kiedy cebulka wystygnie doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Łączymy ze śledziami. Całość przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki na 24 h, aby smaki się połączyły.
Smacznego!